Curiozități despre romi...
Mulți prieteni apropiați și mai puțin apropiați mă întreabă, de ce romii beneficiază de anumite programe de burse și mai ales de ce beneficiază de locuri speciale la facultate?
Aceste aspecte frustrante pentru unii, normale pe alții, fac parte dintr-un proces de discriminare pozitivă, singurul de acest fel din România... Să nu credeți că statul roman este de darnic și tolerant și de aceea a fost de acord cu aceste măsuri... Acum vine și explicația, în România s-a creat un decalaj de evoluție educațională și socială intre romi și neromi din perioada robiei, romii nu au avut dreptul de a se înscrie la școală, ei supraviețuind doar prin munca de jos, asta s-a întâmplat multe generații, ulterior în 1856 a avut loc dezrobirea romilor... İncercați să înțelegeți următorul aspect, dacă o familie de țărani, înțelegea de la generație la generație că școală este un lucru bun și ajută la evoluția umană prin cunoaștere, o familie de romi, de la generație la generație înțelegea că școala nu ii ajută, că ei se pot descurca și fără școală, nu aveau cum să înțeleagă procesul de evoluție educațională, pentru că ani și ani ei nu au avut dreptul de a participa la acest proces... Și încă un aspect, dezrobirea a fost făcută haotic în stil românesc, nu a existat improprietăriri, pur și simplu ei fiind nevoiți să se întoarcă sau să nu plece de la boieri, pentru că nu aveau cu ce traii. La 1942 apare o nouă pată neagra în istoria romilor, Holocaustul, despre care nu am să vă scriu acum, încercând să mă focusez pe problema multora dintre voi și anume discriminare pozitivă... Faptul că statul român astăzi acorda mici facilități elevilor și studenților romi, nu poate șterge crimele și toate nedreptățile de care ar trebuii să se facă responsabil, rușinos este că nici măcar în manuale de istorie nu este tratat acest subiect, practic, România își reneagă trecutul, care este direct responsabil.
Iată, dragii mei, de ce există locurile speciale pentru romi în licee și facultăți, se încearcă un echilibru educațional, am zis se încearcă pentru această discriminare pozitivă este infimă pe lângă discriminarea negativă care există astăzi în școlile din România.
Comentarii
Trimiteți un comentariu